• Zou jij je even voor willen stellen

Ik ben Mark Ekelhof, 41 jaar, man van Ellen Koopman, vader van 3 kids (Liz, Noek en Mats), docent Sport en Bewegen Enschede, trainer bij de Esch, JVC van de jongste jeugdafdeling de Esch.

Ik ben al 17 jaar werkzaam bij Sport en Bewegen (CIOS) als docent en mijn roots liggen niet bij het voetbal. Ik heb altijd gevolleybald, jarenlang op 1e divisieniveau en in de herfst van mijn carrière nog een jaar in de Eredivisie gespeeld, maar inmiddels werd ik voor de 2e keer vader en werkte ik toen fulltime. Dat ging knellen met trainen, werken en sociaal leven en toen ben ik gestopt met volleyballen. Mijn vrouw Ellen was toen al gestopt met volleyballen en toen was het wel mooi geweest. Dan krijg je ineens zeeën van tijd en inspiratie! Ik ben een Enschedeer die inmiddels helemaal verknocht is aan Oldenzaal en woon met heel veel plezier op de Essen.

• Hoe ben jij bij De Esch terecht gekomen?

Mijn jongste zoon wilde voetballen en op die manier ben ik ook bij de Esch terecht gekomen. Ik ben gelijk gaan trainen bij de JO7, wat superleuk is om te doen. En ik geef nu 3 jaar trainingen aan 2 groepjes die vanaf de JO7 al bij elkaar zijn (inmiddels JO9-1 en JO9-2). Ik ben ook gelijk gestrikt door de voorzitter om JVC-lid te worden en ook dat doe ik nu inmiddels 3 jaar.

• Welke vrijwilligersfunctie vervul jij, en wat houd deze functie in?

Ik ben – zoals gezegd- trainer en dat is superleuk om te doen. Het is vooral leuk om het proces van een seizoen te beleven met de kids. Inmiddels doe ik het al 3 jaar en ook dat proces is fantastisch. Als je ziet wat de kinderen in een seizoen leren is dat echt het mooiste proces! Ik moet wel zeggen dat ik altijd hulp krijg van de stagiaires van onze opleiding Sport en Bewegen en ook van maatschappelijke stagiaires. Op die manier is het geven van training aan een relatief grote groep kinderen goed te doen. Ik steek tijd in de ontwikkeling van de kinderen, maar ook in de ontwikkeling van de stagiaires. En aangezien ik ook de coördinator van de stagiaires binnen de vereniging ben zijn die lijntjes erg kort. Als JVC lid maak ik de indelingen voor de teams van de onderbouw (JO7, JO8 en JO9) in overleg met de huidige trainers en zorg ik ook dat elk team een trainer heeft. Volgend jaar neemt Richard Weda deze taak van mij over.

• Als wij De Esch zeggen, wat zeg jij dan?

Een wijkvereniging waar iedereen welkom is. Ik vind het ook belangrijk dat kinderen en volwassenen met “het tasje over het stuur” naar een voetbalclub kunnen en daar met veel passie en plezier kunnen voetballen. Dat is de Esch.

• Waar heb jij waardering/bewondering voor?

Voor mensen die zeggen wat ze doen en doen wat ze zeggen. Ook ben ik groot bewonderaar van vele sporters. Ik ben niet iemand die 1 idool heeft, maar wel altijd geïnteresseerd en geprikkeld door mensen met een doel. Dit zijn soms sporters of sportteams, maar dit kan ook wel iemand zijn die inspireert (en niet sport).

• Is er iets wat er verbeterd kan worden bij De Esch?

Toen ik 3 jaar geleden bij de Esch kwam gingen er veel processen erg roestig in de onderste jeugd. Ik moest gelijk een indeling voor de nieuwe teams maken en ik moest snel  “uitvinden hoe alles werkte”. Van de uitgifte van materialen, veldbezetting tot aan het werven van nieuwe trainers. Er waren toen veel klagende ouders. Inmiddels gaat dat veel gestroomlijnder en is de communicatie met de trainers veel beter. We starten veel sneller met de communicatie met trainers en de indeling van de teams is ook ruim op tijd bekend (en daar worden trainers ook echt in gehoord). Daar hebben we met de andere JVC leden behoorlijk wat overleg over. En dan moet ik Maurice Teussink ook een groot compliment geven als hoofd van de JVC. Want hij stapte 3 jaar geleden ook in, net zoals ik. We trainen nu met dezelfde leeftijdsgroepen gelijktijdig op de velden, wat 3 jaar geleden helemaal niet gebeurde. Dat is toch een verdienste van de vrijwilligers van de Esch: trainers, leiders en JVC leden.

De jeugd heeft de toekomst! Daar mag nog veel meer in geïnvesteerd worden. Bied de startende trainers (meestal welwillende vaders) een opleidingsprogramma vanuit de Esch waarbij je vanuit 1 visie training geeft van de JO7 tot aan de JO12. Dan kun je vanaf de JO12 weer kijken wat je visie tot aan het volwassen voetbal is. Een kleine  vergoeding voor trainers zou ook op z’n plek zijn. Daarmee bind je de jeugdige trainers aan je vereniging en houd je ze uit de supermarkt als vakkenvuller.

• We eindigen met de nabrander. Wat wil jij nog kwijt?

“Zeg wat je doet en doe wat je zegt”, mooie oneliner toch?