• In het voetbalseizoen 2021-2022 staat de seniorenselectie van De Esch o.l.v. Bas van der Wal, een jonge en kundige voetbalcoach/trainer, die de afgelopen jaren uitstekende resultaten heeft behaald. Het bestuur en selectie van De Esch was dan ook zeer verheugd met het feit dat Bas van der Wal de volgende stap in zijn carrière als hoofdtrainer bij ons wil zetten.

  Een jonge en bevlogen voetbaltrainer met een duidelijke voetbalvisie en sterke ambitie om, samen met de selectiespelers en begeleiders,  De Esch als voetbalvereniging door te ontwikkelen.

  Hieronder een verdere introductie.

   

  • Wie is Bas van der Wal?
   Ik ben 24 jaar oud, geboren en getogen in Hengelo. Op 10-jarige leeftijd ben ik begonnen met voetballen bij HVV Tubantia, waarna ik op 12-jarige leeftijd de stap maakte naar de voetbalacademie van FC Twente. Na 4 jaren FC Twente Voetbalacademie kwam ik weer bij HVV Tubantia terecht, waar ik nog 3 seizoenen heb gespeeld. Door blessureleed heb ik vroegtijdig een einde gemaakt aan mijn loopbaan als speler.

   De club waar ik ben begonnen als speler, is de club waar ik nog steeds actief voor ben. Ditmaal in de rol van assistent-trainer van het 1e elftal. De afgelopen jaren ben ik werkzaam geweest bij verschillende oudere jeugdelftallen van ATC’65 en HVV Tubantia. Hiervoor ben ik actief geweest als trainer / coach bij de Voetbalacademie van FC Twente Vrouwen.

   Momenteel ben ik bezig met mijn scriptie, wat ik naar alle waarschijnlijkheid in juli dit jaar afrond. Naast mijn scriptie ben ik werkzaam bij het Zone College Enschede als Toegepast psycholoog (i.o.) in de rol van teamondersteuner. Ik begeleid leerlingen met gedrags- en leerproblematiek.
  • En hoe ben je in het trainersvak beland?
   In mijn laatste seizoen als speler bij de FC Twente Voetbalacademie ben ik mij gaan interesseren voor het trainersvak. Dit was rond mijn 16e. Eerst als jeugdtrainer bij de allerjongsten, vervolgens bij de junioren en later bij de senioren. Toen ik begon als trainer was ik voornemens om alle leeftijdscategorieën te trainen, alvorens ik mij wou gaan richtten op een bepaalde leeftijdscategorie. Zo gezegd, zo gedaan. Als snel merkte ik dat meer affiniteit had met de oudere, dan met de jongere leeftijdscategorie. Zodoende ben ik betrokken geraakt bij de senioren. Doordat ik op relatief jonge leeftijd bent gestopt met voetballen (door blessureleed), ben ik mij nog intensiever gaan bezighouden met het trainersvak. Dit doe ik nog steeds met veel plezier.

  • Hoe is je werkwijze als trainer?
   Ik probeer zo dicht mogelijk bij de wedstrijd te blijven. Spelprincipes die we in de wedstrijd willen zien, trainen we op de dinsdag en donderdag. Je traint zoals je speelt. Vervolgens koppel ik hier een competentie-element aan, zodat er altijd enige vorm van ‘druk’ op staat.
   Voetbal is een heel complex en dynamisch spel, dus geïsoleerde trainingsvormen, waarbij je van pion 1 naar pion 2 passt of rent ga je bij mij op het trainingsveld niet vinden. Ik vereenvoudig  11v11, waarbij ik onze spelprincipes ‘giet’ in dynamische trainingsvormen.
   Naast het voetbaldeel, heb ik veel oog voor de persoon achter de speler. Voetbal is en blijft een bijzaak. Wel een heel belangrijke 😉
  • Nieuwe trainer van De Esch, nieuwe uitdaging in een onbekende omgeving?
   3 keer ja! De eerste periode bij de Esch zal ik gebruiken om de club en de mensen van de club te leren kennen. Ik kijk er naar uit om te starten bij deze mooie club!
  • Wat is je doelstelling?
   De doelstelling vind ik iets, wat je niet alleen maar samen bepaald. Daarnaast is dit afhankelijk van veel verschillende facetten. Hoe wij ons verhouden ten opzichte van andere 2e klassers, gaan we zien als de competitie start. Dus wat de doelstelling wordt zal gedurende het seizoen duidelijk worden. Wat buiten kijf staat is de intentie om iedere wedstrijd te winnen. Je moet iedere wedstrijd ingaan met geloof en overtuiging in eigen kunnen, anders ben je per definitie kansloos. Om de kans op winnen te vergroten is het belangrijk dat spelers zich ontwikkelen binnen een bepaalde speelwijze. Hier zal ik mij in het begin vooral mee bezighouden. Echter is dit niet een op zichzelf staand doel. Het is namelijk een middel om de kans op winnen te vergroten. Sprekende voor de club zal het worden van een stabiele 2e klasser met veel ‘eigen jongens’ een passend doel zijn.

   

  • Omschrijf eens je karakter?
   Ik denk dat men mij ziet als een gedreven, enthousiast persoon. Ik ben toegankelijk, maak makkelijk een praatje en ben graag onder de mensen. Het ‘gemoedelijke’ in de club spreekt mij ook erg aan. De mensen maken tenslotte de club. Langs de lijn ben ik een coach die zowel rustig en analyserend als actief en direct kan zijn.
  • Bewondering voor?
   Ik heb bewondering voor coaches die zonder groots voetbalverleden, een plek
   hebben verdiend in de voetbalwereld. Coaches als Julian Nagelsmann, Thomas Tuchel, Sjors Ultee. Zij moeten het niet hebben van hun ‘spelerservaring’, maar van hun kennis en kunde op het gebied van mensen en voetbal. Daarnaast heb ik bewondering voor coaches die naast het tactische en technische aspect, het mentale en sociale aspect belangrijk maken. Jürgen Klopp is hier een voorbeeld van.
  • Hoe hou jij je groep geboeid? (doe je daar specifieke dingen voor?)
   De trainingen zijn niet gericht op onderhouden, maar op verbeteren. Dat is al een prikkel wat een training of activiteit boeiend maakt. Spelers moeten na een training een ‘voldaan’ gevoel hebben. Dat ze inzien en het gevoel hebben dat de training nut heeft gehad. Maar ook dat ze gewoon kunnen zeggen dat  ze ‘lekker’ hebben getraind. Een trainingsvorm, bijvoorbeeld een afwerkvorm waarbij het even niet gaat om taken of spelprincipes uitvoeren, zal ook zeker onderdeel zijn van mijn trainingen. Ik ben voortdurend op zoek naar die balans.
   Maar ook naast alle voetbal gerelateerde activiteiten moet er genoeg te doen zijn om en in het team. Met z’n allen de kantine in is daar één van!
  • Wanneer ben jij als trainer tevreden? 

  Wat is tevreden? Ik denk dat je zelden het punt bereikt van ‘tevreden’. Ik zal eerder trots of blij zijn met een resultaat en/of de ontwikkeling die het team doormaakt. Wanneer ik een team heb gezien die afspraken nakomt, keihard werkt en voor elkaar door het vuur gaat, kan ik niet meer dan trots zijn.